Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Rik - Dinsdag 9 Augustus 2021

  Wat is craft bier?

  Zoals je kan zien in de supermarkten en cafés worden speciaal bieren steeds populairder. De Albert Heijn heeft inmiddels zelfs een breed assortiment aan speciaalbieren in de schappen liggen. Ze komen in blikken en in flessen met prachtige etiketten, de een nog prominenter dan de ander. Jarenlang hebben grote commerciële bierbrouwerijen de dienst uitgemaakt maar je ziet nu steeds vaker weer dat kleinere brouwerijen populair worden en terug komen in de winkels. Craft bier is dus eigenlijk een andere benaming voor speciaal bier en dat is dus bier dat wordt gebrouwen door kleinere brouwerijen. De term is komen overwaaien uit Amerika, daar werd namelijk in 1978 een wet opgeheven die thuis brouwen verbood, deze wet was opgezet tijdens de drooglegging die van 1920 tot 1933 in Amerika gaande was. Tijdens de drooglegging mocht er geen alcohol gebrouwen of verkocht worden. Hierdoor was het dus voor iedereen opeens mogelijk om bier te gaan brouwen en kwam er een enorme opkomst aan kleine bier brouwerijen.

   

  Kenmerken van craft bier

  Er zijn een paar kernbegrippen waar een brouwerij aan moet voldoen wil het zijn gebrouwen bier craft bier (craft beer in het Engels) kunnen noemen. Het bier moet op authentieke wijze worden gebrouwen en moet dus onverdund zijn. Ook mag er geen rijst of maïs gebruikt worden om de kosten van het brouwen te reduceren. Meestal zijn craft brouwerijen ook heel eerlijk en open over hun ingrediënten, meestal door dit op een leuke manier op de etiketten van het bier te verwerken. Ook brouwen craft brouwerijen vaak niet meer dan een miljoen hectoliter per jaar. Het gaat om kleinschalige producties dan bij commerciële bierbrouwerijen. Bij kleine bierbrouwerijen wordt vaak bier gebrouwen met een enorme passie en kunnen ze meer experimenteren met de ingrediënten dan grote brouwerijen. Het gebeurt ook wel vaak dat grote bedrijven kleinere microbrouwerijen opkopen om zo hun marktaandeel te vergroten. Hierdoor is het dus niet altijd goed te zien of je speciaalbier van een kleine independent brouwerij komt of niet. Je kan het altijd even opzoeken op internet als je niet zeker bent van je zaak.

   

  Ongelooflijk veel variatie

  Er is ongelooflijk veel variatie te vinden in de speciaal bieren wereld. Van IPA’s tot Dark beers, er zijn zoveel mogelijkheden en smaken. Het is ook super leuk om af en toe een paar verschillende speciaal bieren te kopen en zo nieuwe smaken te proeven. Zo steun je ook de kleinere brouwerijen als je bieren koop van echte craft brouwerijen. Heb jij een lekker biertje en dan support je ook nog eens de kleinere bierindustrie, dat is mooi meegenomen.

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »