Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
    Remco - Vrijdag 20 November 2023

    Alles over Duits bier

    Geschiedenis

    Er was al in 736 sprake van een gegiste drank op basis van gerst in Geisenfeld in Beieren. Er is ook een document uit 766 bewaart gebleven over een bierlevering van de abdij van Sankt Gallen in Geisingen aan de Donau. Ook in Duitsland waren kloosters in de begintijd belangrijk voor het bierbrouwen. Later waren verschoof dit naar familie brouwerijen waar vooral de vrouwen het bier brouwde. In 1376 waren er alleen al in Hamburg meer dan 400 brouwerijen.

     

    Het gebruik van hop in plaats van gruit brak pas in de 16de eeuw door. In 1516 werd door de Beierse hertogen Willem IV en Lodewijk X tijdens de vergadering van de Bondsdag in Ingolstadt het Reinheitsgebot opgesteld waarin stond dat enkel gerstemout, hop en water gebruikt mocht worden voor het brouwen van bier. Soortgelijke besluiten bestonden ook al in 1487 door graaf Albrecht IV voor München en in 1493 voor het hertogdom Landshut. Dit besluit was voordelig voor de koninklijke familie in beieren omdat ze het alleen recht op teelt en distributie van gerst hadden en zo kon hun monopolie niet worden bedreigd door andere graan soorten en suikers. Tarwebier werd net zoals tarwebrood aangezien voor de allerrijkste en na de samenvoeging van de vorstendommen in 1871 werd het Reinheitsgebot geldig in heel Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog verloor de familie de macht na het aftreden. Sinds 1987 geld het Reinheitsgebot wettelijk niet meer, maar er zijn nog veel brouwerijen die zich hieraan houden.

     

    Oktoberfest

    Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het is het grootste bierfestival/ volksfeest ter wereld. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Als de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid valt wat op 3 oktober is, wordt het festival verlengd tot en met de Dag van de Duitse eenheid. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.

     

    Het Oktoberfest werd voor het eerst gehouden in 1810. Dat was ton ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. In 2010 werd voor de 200e verjaardag van het evenement een dag toegevoegd en duurde het Oktoberfest tot en met maandag 4 oktober 2010. In 2020 en 2021 werd het niet gehouden wegen de coronapandemie.

    Biersoorten

    • Pils (Pilsener, Pilsner): ondergistend bier met een alcoholpercentage tussen 4 en 5,2%, oorspronkelijk gebrouwen in Pilsen en het meest populaire bier in Duitsland.
    • Weizenbier, een bier van hoge gisting met een alcoholpercentage tussen 5 en 5,6%, Kenmerkend is behalve het gebruik van gerstemout ook tarwemout. Overwegend in Zuid-Duitsland verpreid. Je hebt ook Kristallweizen en Hefeweizen.
    • Helles, een strogeel tot goudgeel bier met een alcoholpercentage rond 4,9%, volmout en weinig gehopt dat voornamelijk in Zuid-Duitsland en Oostenrijk gedronken wordt.
    • Starkbier, een algemene benaming voor bieren met een hoger alcoholgehalte zoals Bockbieren zoals Bock, Doppelbock of Weizenbock en het in Duitsland zeldzamere Porter.
    • Export, ook wel door veel brouwerijen als Premium op de markt gebracht. Een bier van lage gisting met een alcoholpercentage meestal boven 5% en kan blond of bruin zijn. Export wordt gebrouwen volgens traditionele Dortmunder, Münchner of Wiener brouwmethoden.
    • Kölsch, een naam die enkel kan gedragen worden door bieren die in Keulen gebrouwen worden (en de brouwerijen buiten het Keuls stadsgebied, die de regels van de Kölsch-Konvention ondertekend hebben). Dit bovengistend bier is blond, gefilterd en met een alcoholpercentage van 4,8%.
    • Altbier, een amberkleurig bitter bier van hoge gisting van 4,8% dat zijn oorsprong in de regio Nederrijn vond en nog steeds populair is in Düsseldorf.
    • Schwarzbier, een donkerbruin bier van lage gisting met een alcoholpercentage tussen 4,8 en 5%, gebrouwen met donkere en geroosterde mout wat het bier zijn typisch geroosterde smaak geeft. Het bier wordt overwegend in Midden-Duitsland gebrouwen.
    • Dunkelbier, een algemene benaming voor amberkleurige of bruine bieren. Bijzondere Dunkelbieren zijn de alcoholarme Malzbieren of Karamelbieren.
    • Berliner Weiße, een licht zuur bovengistend bier met een alcoholpercentage van 2,8% met oorsprong in Berlijn en omgeving. Het bier wordt gewoonlijk gemengd en wordt dan rood (met frambozensap of -siroop) of groen (met lievevrouwebedstrosap of -siroop) geschonken.
    • Märzen, een seizoensbier met een hoger alcoholgehalte dat in de winter (tot maart) gebrouwen werd om te drinken tijdens de zomerfeesten.
    • Gose, een bovengistend blond tarwebier dat zurig en verfrissend smaakt, oorspronkelijk uit Saksen en Thüringen en nu nog in Leipzig gebrouwen. Men drinkt het zoals Berliner Weiße meestal gemengd, met komijnlikeur of bessensap.
    • Rauchbier, ondergistend bier gebrouwen met gerookte mout dat zijn oorsprong heeft in Bamberg.
    • Zwickelbier, omvat bieren zoals Kellerbier en Zoigl, ongefilterde en troebele bieren, vooral in de regio Frankenland.
    • Spezialbier, omvat een aantal biersoorten, meestal van bovengisting, zoals Emmerbier, Roggenbier, Braunschweiger Mumme, …

    Bekende merken

    • Oettinger
    • Krombacher
    • Bitburger
    • Veltins
    • Beck’s
    • Hasseröder
    • Warsteiner
    • Radeberger
    • Paulaner
    • Erdinger
    • Franziskaner
    • Paulaner
    • Erdinger
    • Früh Kölsch
    • Gaffel Kölsch
    • Reissdorf Kölsch
    • weihenstephaner

    Bier nieuwtjes

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »