Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
    Remco - Vrijdag 27 Oktober 2023

    Alles over Nederlands bier

    Geschiedenis van het Nederlands bier

    In Nederland wordt er al lang bier gedronken zo werd het al in de eerste eeuw veel vier gedronken door de Germanen. Het bier werd toen wel anders gebrouwen er werd toen nog geen hop gebruikt en voor het jaar 1000 werd er veel kloosters gebrouwen. In die tijd tot 1300 werd gruit gebruikt als hoofddeel voor het brouwen van bier.

     

    Hopbieren

    Er werden in het begin stadkeuren gemaakt waar de brouwers uit die stad zich aan moesten houden voor de kwaliteit van het bier hoog te houden, omdat het bierreclame was voor de stad en het tegelijkertijd de gezondheid van de inwoners waarborgt.  Rond 1400 werd bekend wat gist was en wat het deed vanaf dat moment werd er gist bewaart om bij de volgen batch te doen om te zorgen dat ze altijd genoeg gist hadden om bier te brouwen.  Het oudste recept dat gevonden is van rond 1450 en komt niet van een brouwer die zich aan de stadskeuren hoeft te houden, omdat er veel meer gerst in zit dan dat toen de norm was. Gerst had een moeizame introductie doordat dit alleen in Groningen en Texel werd verbouwd dus het was een dure optie en de prijzen verschilde veel. In 1514 was het Amsterdam die voor de witbieren verassend veel gerst eiste en waar vrij modern. Nederland was in deze jaren dan ook echt een land dat zijn bier exporteerde. In de periode daarna van 1550 werd het bier wat vrijer met minder regels

     

    Rond 1660 werd er in Holland de Generale Brouwers van Holland opgericht, omdat ze ontevreden waren over een aantal zaken maar vooral over de belastingen die er betaald moesten worden in andere provincies als ze het daar wilde verkopen. Zij moesten meer betalen dan de lokale brouwerijen. In 1822 kwam er een accijns wet deze wet beschreef precies wat er in het bier moest en hoelang het proces duurde. Ook moesten de brouwerijen alles doorgeven wat ze deden en wanneer dat ze het deden om fraude te voorkomen. Toen in 1840 België onafhankelijk werd kelderde de accijns inkomsten van het bier. Daar kan je aan zien dat bier vooral in het zuiden werd gedronken.

     

    Heineken

    In 1864 begon Heineken met het brouwen van bier door een brouwerij in Amsterdam over te nemen. Heineken was geïnteresseerd in het ‘Beijersch’ brouwen van bier. Maar het duurde nog tot 1870 voordat Heijnegen op Beijersch bier ging focussen, omdat het eigenlijk graag het werkvolk van bier wilde voorzien. Tien jaar later toen hij een twee vesteging in Rotterdam had geopend hield Heineken de vaart erin en ging het ook goedkopere ondergistende bieren brouwen voor het werkvolk. In 1886 beschikte Heineken al over een reincultuur, de A-gist, in het eigen laboratorium geïsoleerd door een leerling van Pasteur. Met die wapens in handen begon Heineken het lichtgekleurde pilsener bier te brouwen. In 1968 nam Heineken de brouwerijen van Amstel over en fuseerden ze.

     

    Bockbier

    Bockbier werd voor het eerst in 1853 in Nederland gebrouwen, maar dit was niet jaarlijks. Bockbier en Beijersch bier kon niet jaarlijks gebrouwen worden door de weersomstandigheden in ons land. N.V. Nederlandsche Beijersch-Bierbrouwerij was de eerste die dit bier jaarlijks kon brouwen. Het bedrijfscomplex verrees vanaf 1864 aan de Weesperzijde in Amsterdam. Begin 1867 kwam er voor het eerst bier uit en dat gewone ‘Beijersch’ was direct een succes een jaar later was er bockbier.

     

    Alcoholvrij bier

    Alcoholvrij bier had een moeizame introductie in 1905 werd er al gepolst bij de mensen of ze het zagen zitten dit was toen nog niet het geval. Een aantal jaar later probeerde Phoenix het met een alcoholarm bier waarmee ze beweerde dat het vrij was. En ook De Gekroonde Valk probeerde dit in 1932. Heineken en de valk hebben een aantal monsters gemaakt tussen 1930 en 1935 maar zijn hier niet mee doorgegaan. In de jaren zeventig kwamen een aantal Zwitserse merken die het wel zagen zitten de eerste werd teruggefloten door de reclame commissie, omdat ze zijden dat het alcoholvrij was maar wel degelijk een half procent bevatte. Het tweede merk had wel succes maar moest het in 1886 afleggen tegen het Duitse Clausthaler. Heineken kwam pas twee jaar later met Buckler wat marktleider werd in dit segment van de markt. Buckler was echter geen alcoholvrij bier en had 0.5% alcohol. Het werd op de oudejaarsconference van 1989 belachelijk gemaakt door Youp van ’t Hek waardoor in het jaar daarna in elkaar zakte. De Bavaria Malt na de positie over. Mensen kozen ook voor deze, omdat het minder alcohol bevatte (0.1%). Heineken heeft het tij proberen te keren door Buckler helemaal alcoholvrij te maken. Het mocht echter niet baten en in 1993 trok Heineken de stekker eruit. Heineken kwam een kwart eeuw later terug met Heineken 0.0 en versloeg Bavaria in de markt die zich gedongen voelde tot een update van zijn in 2010 uitgebrachte 0.0, geholpen door de voortgeschreden techniek.

    Heden

    In Nederland wordt er veel Pils gedronken en pils is dan ook echt een typisch Nederlandse bierstijl. Dit is het samen met blond bier. Herfst bier wordt verrassend veel gemaakt in Nederland als je nagaat dat dit een seizoen biertje is. Ook worden er een hoop speciaal bieren gebrouwen.

     

    Cultuur van nu

    Bier wordt gedronken als mensen op een evenement zijn, maar ook als ze uitgaan. Het soort bier dat dan gedronken wordt is vaak pils. Ook op een borrel wordt er veel bier gedronken, dan wordt er eerder andere soorten bier gedronken denk dan aan een weizen of een donker biertje. In de zomer wordt er vaak een radler gedronken als er niks meer gedaan hoeft te worden. Bij het bepaald eten drinken mensen ook bier. Als mensen uiteten gaan wordt er bier gedronken dat minder alcohol bevat als het zomer is gauw een radler en anders een alcoholvrij biertje.

     

    De grootste Nederlandse bierbrouwerijen zijn:

    • Alfa Brouwerij
    • Bierbrouwerij AB InBev
    • Brouwerij Duvel Moortgat Nederland
    • Brouwerij Noordt
    • Brouwerij VandeStreek bier
    • Budelse Brouwerij
    • Grolsche Bierbrouwerij Nederland
    • Gulpener Bierbrouwerij
    • Heineken Nederland
    • Kompaan Dutch Craft Beer Company
    • Lindeboom Bierbrouwerij
    • Royal Swinkels Family Brewers
    • Stadshaven Brouwerij
    • Two Chefs Brewing

    Bier nieuwtjes

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »