Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
    Remco - Vrijdag 27 Oktober 2023

    Het verschil tussen witbier en een weizen

    Het verschil

    Een misverstand dat veel voorkomt in de bierwereld is dat witbier en weizenbier hetzelfde zijn. Dit, omdat weizenbier in Duitsland ook veel geschreven wordt als Weißbier. Het misverstand is ook niet gek, want wij vertalen weizen naar wit vanuit het Duits. Maar wij weizen betekent ook in zowel Duits als Nederlands tarwe.

    En daar is het dan Weizenbier is een tarwebiertje en moet uit minimaal 50% tarwe bestaan en een witbier mag maar juist uit maximaal 50% tarwe bestaan. Ook komt het Witbier uit België en een weizen dus uit Duitsland. Daarnaast mag en in witbier nog veel andere ingrediënten worden toegevoegd en in een weizen niet.

    Kleur en alcoholpercentage

    Naast de verschillen in ingrediënten zijn er ook verschillen in de kleur en alcoholpercentage. De ingrediënten hebben hier natuurlijk wel invloed op. Je hebt in weizenbieren wel een aantal varianten zoals de Hefeweizen en de Dunkel Hefeweizen, maar ook de gefilterde Kristall Weizen. Bij witbier is er alleen witbier. Daarom is bij witbier er een klein verschil in alcoholpercentage dit zit dan tussen de 4,5 en 5%. En de weizen kan variëren van 4,5 tot 11%.

    Een witbier heeft een lichtgele kleur en heeft een zoetzurig, frisse smaak. Doordat er geen strenge regelgeving is rond witbier kan er een groot smaakverschil zijn tussen de bieren. Een weizen is een volmondig en romig bier met een hazy geel tot lichtoranje kleur en heeft een dikke schuimkraag.

     

    Samenvatting

    Laten we de grootste verschillen nog even op een rijtje zetten

    Verschil/soort bier

    Witbier

    Weizenbier

    Land van herkomst

    België

    Duitsland

    Tarwe

    Max. 50%

    Min. 50%

    Alcoholpercentage

    4,5%-5%

    4,5-11%

    Smaak

    Zoetzurig en fris

    Volmondig en romig

    Kleur

    Licht geel

    Hazy geel tot lichtoranje

    Variatie

    Veel

    Weinig

    Varianten

    Een

    Een aantal

    Bier nieuwtjes

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »