Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Ellie Bolouse - Vrijdag 8 Februari 2020

  Door de glazen het bier niet meer zien [bierglazen 1/3]

  Even eerlijk, is het nou echt zo belangrijk wat voor glas je gebruikt voor je bier? Als er maar een goede schuimkraag op zit en het bier lekker koud is, toch? Juist ja! En dat is nou precies waarom het glas waar je uit drinkt bepalend kan zijn of je speciaal biertje ook echt speciaal is.

   

  Één van de belangrijkste factoren die invloed hebben op de kwaliteit van je speciaalbier is de schuimkraag. De schuimkraag vormt een barrière om je bier tegen zuurstof te beschermen én het koolzuur in het bier te houden. Anders dan bij frisdrank of een champagne, worden de koolzuurbelletjes in bier beschermt door de grove eiwitten die zijn ontstaan in het brouwproces. Natuurlijk zijn er verschillende bierstijlen. Niet ieder biertje vraagt om een dikke, romige kraag. Hoewel dat ook afhankelijk is van waar je precies aan het drinken bent en niet alleen wat. Maar om nu alle glazen die speciaal voor ieder bier ontwikkeld zijn in huis te halen is ook weer zoiets.

   

  Daarom hebben wij een lijst met de meest voorkomende bierglazen voor je gemaakt zodat je in een oogopslag kan zien welk type glas bij jou favoriete bier hoort. In principe hoef je namelijk maar met één ding rekening te houden; drink je bier met een hoge of een lage gisting?

   

  Vandaag nemen we een kijkje naar de glazen die horen bij bieren met een hoge gisting. Dit zijn bijvoorbeeld een IPA, Stout bier of Tripel. Over het algemeen is het dus zo dat hoe meer aroma’s er in het bier zitten, hoe belangrijker het is dat het glas ‘gesloten’ is. Of in andere woorden, dat er boven in het glas een versmalling aanwezig is die de aroma’s zo min mogelijk kans geven om te ontsnappen aan jouw neus.

   

  Tulp bierglasTulp 

  Beste glas voor bijvoorbeeld: sterk blond bier, Imperial IPA, bokbier en Tripel

   

  De meeste bieren zijn goed te drinken uit een tulp glas, maar in het bijzonder Belgische bieren. Hoewel er variaties zijn, heeft ieder tulpglas dezelfde basisvorm. Hij staat op een voetje zodat je hem makkelijk vast kan houden en het bier minder snel warm wordt. De hals is iets slanker en loopt uiteindelijk weer naar buiten toe. Dit zorgt voor een betere geur- en smaaksensatie. Bovendien zien ze er gewoon ontzettend elegant uit. Met een jasje als deze zal je al helemaal geen nee meer kunnen zeggen tegen je speciaalbier.

   

  Kelkkelk bierglas

  Alternatieve naam: bokaal

  Beste glas voor bijvoorbeeld: Trappistenbier en Abdijbier

   

  Met dit glas voelt iedere burger zich een koning. Dit glas is te herkennen aan zijn grote buik en dikke voet. De grote buik geeft de aroma’s van het bier de kans om zich bij iedere slok vrij te komen en de voet zorgt ervoor dat het bier langer op temperatuur blijft. Soms is er op de bodem van het glas een gravering om een stabielere schuimkraag te creëren. Om het geheel nog sexyer te maken hebben veel kelken ook een gegraveerde voet.

   

  StangeStange bierglas

  Beste glas voor bijvoorbeeld: Kölsch

   

  Traditiegetrouw wordt Kölsch in een dun, rond glas geserveerd; de ‘Stange’ van 20cl. Kölsch is een bier van hoge gisting en mag alleen in Keulen gebrouwen worden. Dit is vast gelegd in de zogenaamde Kölsch-Konvention, een begrip dat sinds 1997 wordt beschermd door de EU. De Köbes (Jacobus bierschenker) loopt in Keulse cafés, kroegen en brouwerijen rond met een Kranz. Dit is een soort bierglazenhouder waar twaalf Stangen op passen. Maar in plaats van te wachten op een bestelling, vervangt de Köbes direct ieder leeg glas dat hij tegen komt en zet een streepje op het viltje van de gast. Als de gast geen Kölsch meer hoeft legt hij zijn viltje op het glas. Goed geregeld!

   

  PintPint bierglas

  Beste glas voor bijvoorbeeld: Irish Red Porter

   

  Dit glas is typisch voor Engelse bieren en zal je in Engeland ook het meeste tegenkomen. Het is een breed glas met een extra bolling bovenin, wat ervoor zorgt dat de aroma’s beter tot uiting komen. Hoewel, in het geval van de pint heeft het ook wat praktische redenen. Het zorgt er namelijk voor dat het glas minder snel uit je handen glipt als er condensatie is ontstaan aan de buitenkant van het glas. Niet te verwarren met het Belgische pintje! Dat is een smal vaasje met een geribbelde onderkant.

   

  WeizenWeizen glas

  Beste glas voor bijvoorbeeld: Duitse Weizen bier

   

  Deze glazen zijn vrij hoog. Over het algemeen kun je er een halve liter in uitschenken en als je het helemaal goed doet kun je de schuimkraag er als een hoedje bovenuit laten steken. Net boven de bodem is er een versmalling waardoor het glas als een beetje als een zandloper oogt. Bij iedere slok ontstaat er een luchtbel achter de versmalling van het glas, wat weer vrijkomt als je het glas neer zet. Dit slimme ontwerp geeft je na iedere slok een nieuwe schuimkraag.

   

  SnifterSnifter bierglas

  Alternatieve namen: balloon, brandy snifter

  Beste glas voor bijvoorbeeld: Imperial Stout, IPA

   

  Hij doet een beetje denken aan de AnDer, maar dan zonder de uitlopende mond. Vandaar dat hij ook wel balloon wordt genoemd. Beter bekend onder Brandy drinkers, maar net als de AnDer houdt de bolling de aroma’s prachtig vast. Daarom is hij ook perfect voor de wat sterkere bieren zoals een Eisbock of Gerstewijn. Maar wacht eens even, wat is een AnDer dan in hemelsnaam? Dat lees je in deel 3 van deze serie.

   

  Bierglazen kopen? Bekijk deze pagina op CraftOnly.nl.

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »