Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters

    De meest gestelde vragen tijdens brouwen en vergisten

    Kom je er niet helemaal uit?

    Bier brouwen leer je door vallen en opstaan. Leg je er zelf alvast bij neer dat sommige van je bieren niet fantastisch gaan smaken en zie dat niet als een faalmoment, maar juist als een perfect voorbeeld hoe het niet moet, en probeer het dan nog eens. Hieronder beschrijf ik veel voorkomende problemen bij bieren en de mogelijke oorzaken daarvan.

    Vergisting komt niet op gang   

     

    Hier kunnen verschillende redenen voor aan ten grondslag liggen. Je hebt bijvoorbeeld te oude gist gebruikt, te weinig gist gebruikt, je gist toegevoegd aan te hete wort. Het kan ook aan de vergistingstemperatuur liggen. Staat de vergistingsemmer wel warm genoeg? Als het nodig is kun je nogmaals gist enten. Vaak is het zo dat je vergistingsemmer lekt en het waterslot een oorverdovende stilte geeft, terwijl het koolzuur gewoon via de kiertjes van de deksel en de emmer ontsnapt. Relax, drink een biertje en wacht een dag of 5 en meet dan nog eens je vergisting.

     

    Mijn bier is niet uitvergist  

     

    Het kan liggen aan de maischtemperaturen en je moutcompositie. Zitten er gewoon veel onvergistbare suikers in je bier? Het kan ook liggen aan een gebrek aan beluchting (al zal dat met korrelgist geen problemen moeten opleveren). Verder, zie bovenstaand punt (gist te oud, te weinig, temperatuur te laag)

     

    Er lijkt een schimmel laag op mijn bier te zitten  

     

    Geen zorgen, soms is dit gewoon gist. Wellicht is het de eerste keer dat je de gist in actie zit? Iedere gist gedraagt zich anders en bij sommige komen er wolkachtige bubbels op je bier te zitten. Het kan ook zo zijn dat je vergistingsvat niet goed afsluit waardoor er zuurstof bij komt en hierdoor kan er schimmel groeien.

     

    Het bier spuit mijn fles uit  

     

    Gushing is het dure bierjargon wat eigenlijk niet meer betekent dan dat je bier als een fontein je flesje uit spuit bij het openen. Dit betekent vaak dat je bier niet ver genoeg was uitvergist en je dus relatief veel suiker voor de hergisting had. Het kan ook zijn dat je je hebt verrekend bij het berekenen van de bottelsuiker. Het kan ook zijn dat je teveel eiwitten in je bier hebt zitten. Koolzuur hecht zich namelijk aan vaste deeltjes, als deze er meer zijn zal je bier ook meer schuimen (het bewijs daarvan zie je in tarwebieren). Een andere verklaring is dat je een gist met diastatisch vermogen of schimmelinfectie in je bier hebt. Is je bier extreem droog? Dan is waarschijnlijk sprake van het laatste. Al zal een infectie zich hoogstwaarschijnlijk niet na meteen twee weken hergisting duidelijk zijn (tenzij je echt heel vies te werk bent gegaan).gratis!

     

    Te weinig koolzuur in mijn bier  

     

    Nogmaals, zorg dat je goed berekent hoeveel bottelsuiker je moet toevoegen. Zorg ook dat de hergisting bij kamertemperatuur verloopt.

     

    Mijn bier smaakt naar kattenpis  

     

    Heb je je bier afgevuld in een blanke fles? De invloed van zonlicht op hop geeft een kattenpis smaak.  

     

    Mijn bier smaakt naar selderij of gekookte groenten   

     

    Typisch gevalletje DMS. Je hebt je wort niet krachtig of lang genoeg gekookt. Of je hebt het bier niet snel afgekoeld. DMS kan ook ontstaan tijdens de vergisting (op hele hoge temperaturen)

     

    Mijn bier heeft een botersmaak   

     

    Gefeliciteerd! Je hebt de smaak van diacetyl ontdekt. Diacetyl is een bijproduct van gist die ze normaal gesproken aan het einde van de vergisting weer opruimt. Heb je een lagergist gebruikt en smaakt je bier naar boter? Verhoog de volgende keer dan de temperatuur tegen het einde van de vergisting een aantal graden. Diacetyl kan ook wijzen op een infectie. Diacetyl ontstaat ook tijdens de hergisting dus een andere reden kan zijn dat je een te korte hergisting hebt gehad.

     

    Mijn bier heeft een kartonsmaak   

     

    Dit komt omdat je bier is geoxideerd. Heb je tijdens het overhevelen of afvullen het bier te veel blootgesteld aan zuurstof?

     

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »