Aan biersoorten is er geen gebrek. Dat komt voor een groot deel dankzij de innovatieve brouwers in België. Speciaalbier is in België heel gewoon. Zij hadden al snel in de gaten dat alleen maar pils drinken vrij snel kan vervelen. Echte fijnproevers houden van een witbiertje, tripel of stout op z'n tijd. Dubbel bier is ook zeer in trek. En zoals je waarschijnlijk al geraden had, is dit ook uit België afkomstig. Westmalle is de eerste die met de naam dubbel op de proppen kwam. Tegenwoordig zijn dubbel bieren een redelijk standaard onderdeel van het assortiment van een slijterij en zelfs van supermarkten.
Bij bier draait het uiteindelijk allemaal om de smaak. En de smaak van dubbel bier kan gerust opvallend genoemd worden. Tegelijkertijd zit er onderling veel verschil tussen de dubbels. Hierdoor is dubbel een van de meest interessante bieren. Het is meestal lichtzoet van smaak met een relatief zachte bitterheid van hop. Dubbel slaat op het feit dat er meer graan wordt gebruikt. Hoewel dit bij lange na niet het dubbele is van enkel bier. Het alcoholpercentage van dubbel bier is ook hoger dan dat van een standaard pilsje. Dat heeft alles te maken met het feit dat er meer graan wordt gebruikt. Meestal ligt dit percentage rond de 7. Het bier is relatief donker van kleur. Door deze eigenschappen kan het bier eigenlijk het hele jaar door gedronken worden. Veel mensen associëren de zoete smaak en de donkere kleur eerder met de winter dan met de zomer. Toch zijn er redelijk wat dubbel bieren die ook zeer fris kunnen smaken.
Dubbelbier is een echt trappistenbier. Je hebt bekende exemplaren van La Trappe en natuurlijk Westmalle. Verder wordt het bier ook wel gemaakt door andere brouwerijen. Dat kunnen kleine, ambachtelijke brouwerijen zijn, maar ook enorme bierproducenten zoals Hertog Jan.