Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
    Rik - Donderdag 24 April 2023

    Wat is NEIPA Bier?

    Heb je weleens gehoord van New England IPA of NEIPA? Als je fan bent van IPA bieren, dan is dit een bierstijl die je niet mag missen!

    IPA betekenis

    Laten we eerst beginnen met de basis: IPA staat voor India Pale Ale. Het is een bierstijl die in de 19e eeuw in Engeland is ontstaan, toen brouwers hoppen gebruikten om bier langer houdbaar te maken tijdens de lange reis naar India. IPA bieren zijn dus bekend om hun hoppige smaak en aroma.

    NEIPA is een moderne variant van de traditionele IPA. Dit bier wordt gekenmerkt door zijn hazy (nevelige) uiterlijk, zachte smaak en frisse citrus- en tropische aroma's. Dit komt door de unieke manier waarop deze bieren worden gebrouwen en de specifieke hopsoorten die worden gebruikt.

    Er zijn veel hopsoorten die veelvuldig worden gebruikt bij het brouwen van NEIPA, maar de meest populaire zijn Mosaic, Citra en Simcoe. Deze hopsoorten geven het bier zijn typische smaak van tropische vruchten, citrus en piney.

    Dus, als je op zoek bent naar een moderne en verfrissende twist op de traditionele IPA, dan moet je absoluut eens een New England IPA proberen! Of je nu houdt van bittere hoppige smaken of juist van zoete fruitige aroma's, NEIPA biedt het allemaal!

    Goede NEIPA bieren

    Wat is een NEIPA precies? Het is een ondersoort van de IPA, die zijn oorsprong heeft in New England, Verenigde Staten. In tegenstelling tot de traditionele IPA's, die bitter kunnen zijn, zijn NEIPA's juist fruitig en zacht van smaak. Dit komt door de speciale manier van brouwen en het gebruik van specifieke hopsoorten.

    Welke hopsoorten worden vaak gebruikt in NEIPA's? Het antwoord is een beetje complex, omdat er veel verschillende soorten zijn die worden gebruikt. Maar enkele van de meest populaire zijn: Mosaic, Citra, Nelson Sauvin en Amarillo. Deze hopsoorten zorgen voor een frisse, fruitige smaak met tonen van citrus, ananas, mango en sinaasappel.

    Nu, naar het leukste deel: de beste NEIPA bieren! Hier zijn enkele van mijn favorieten:

    1. Heady Topper van The Alchemist: Dit bier komt uit Vermont en is één van de meest geliefde NEIPA's ter wereld. Het heeft een prachtige fruitige smaak en een zachte, ronde afdronk.
    2. Tree House Julius: Dit bier komt uit Massachusetts en is een absolute klassieker onder NEIPA's. Het heeft een frisse, citrusachtige smaak en een subtiele bitterheid.
    3. Trillium Congress Street: Dit bier komt uit Boston en is een andere populaire keuze. Het heeft een intense fruitige smaak met tonen van grapefruit en mango.
    4. Other Half All Green Everything: Dit bier komt uit Brooklyn, New York en is bekend om zijn indrukwekkende fruitige smaak en complexiteit.

    Dit waren slechts een paar van mijn favorieten, maar er zijn nog veel meer fantastische NEIPA bieren die het verkennen waard zijn. Dus, als je nog niet bekend bent met deze bierstijl, geef ze eens een kans! Je zult versteld staan van hoe smakelijk ze kunnen zijn.

    Verschil tussen NEIPA, DIPA en DDHIPA bier

    Als je van IPA bieren houdt, heb je ongetwijfeld gehoord van DIPA en NEIPA. Maar weet je ook wat het verschil is tussen deze twee bierstijlen? In dit artikel geef ik je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen DIPA en NEIPA.

    DIPA bier

    Laten we beginnen met DIPA. De ‘D’ staat voor "Double" en IPA staat voor "India Pale Ale". DIPA is dus een bierstijl die tweemaal zoveel hop en alcohol bevat als een gewoon IPA bier. Het resultaat is een bier met een intense hoppige smaak en een flinke alcoholische aftertaste.

    NEIPA bier

    Nu hebben we NEIPA. NE staat voor "New England" en IPA staat nog steeds voor "India Pale Ale". NEIPA is een relatief nieuwe bierstijl en is ontstaan in de jaren '90 in New England (de noordoostelijke regio van de Verenigde Staten). Het kenmerkende van NEIPA is dat het bier een zachte, creamy en soms zelfs troebele textuur heeft. Dit komt door de toevoeging van melkzuur, die het bier een stevige dosis zachtheid geeft. Bovendien bevat NEIPA veel hop, maar is de hoppige smaak minder intens dan bij DIPA.

    Om het verschil tussen DIPA en NEIPA nog verder te verduidelijken: DIPA is een bier voor de hardcore IPA-liefhebbers. Het is een stevig en vol bier, met een intense hoppige smaak en een flinke alcoholische aftertaste. NEIPA is een bier voor de IPA-liefhebbers die op zoek zijn naar iets zachters en milders. Het heeft een zachte, creamy en soms zelfs troebele textuur, en een minder intense hoppige smaak.

    Kortom, het verschil tussen DIPA en NEIPA zit hem in de alcoholpercentage, de hoppige smaak en de textuur van het bier. Wil je een stevig en vol bier, ga dan voor DIPA. Wil je een zachter en milder bier, ga dan voor NEIPA. Beide bierstijlen hebben hun eigen kenmerken en unieke smaken, dus beide zijn de moeite waard om te proberen!

    DDHIPA bier

    DDH staat voor ‘Double Dry Hopped’, wat betekent dat het bier twee keer extra gehopt wordt. Dit geeft het bier een intensere hoppige smaak en aroma. DDHIPA staat dus voor Double Dry Hopped India Pale Ale, en is een variant op de reguliere IPA bierstijl.

    Een DDHIPA bier wordt gekenmerkt door een uitgesproken smaak van grapefruit, citrus en sinaasappel. De smaak is vol en fruitig, met een stevige bitterheid. Het aroma is eveneens sterk hoppig, en de afdronk is fris en bitter.

    Er zijn veel verschillende DDHIPA bieren verkrijgbaar, en elk bier is uniek. Sommige DDHIPA’s bevatten bijvoorbeeld extra smaken als ananas of mango. Het is een stijl die steeds populairder wordt, en brouwers blijven experimenteren met nieuwe smaken en hopsoorten.

    In vergelijking met reguliere IPA's zijn DDHIPA's nog extremer in hun hoppige smaak en aroma. Het is dus een aanrader voor liefhebbers van hoppige bieren. Maar, let op: deze stijl is niet voor iedereen. Als je houdt van subtiele bieren, is DDHIPA waarschijnlijk niet iets voor jou.

    Al met al, DDHIPA is een bierstijl voor mensen die op zoek zijn naar een volle, intense hoppige smaakbeleving. Probeer een DDHIPA bier en ontdek de magie van deze bierstijl!

    Nog meer andere IPA bierstijlen

    IPA staat voor India Pale Ale en is een van de oudste bierstijlen die er bestaat. Het komt oorspronkelijk uit Engeland en is ontstaan toen bier naar India werd vervoerd voor de Britse soldaten en bewoners. Om te voorkomen dat het bier bedorven ging tijdens de lange zeereis, werd het gebrouwen met extra hop en alcohol. En zo ontstond de IPA!

    Maar de tijden zijn veranderd en IPA is niet meer hetzelfde als vroeger. Er zijn inmiddels talloze verschillende IPA bierstijlen ontstaan, elk met hun eigen kenmerken en smaken. Hieronder geef ik je een overzicht van de meest populaire IPA bierstijlen.

    1. West Coast IPA: Deze IPA is het origineel en is te herkennen aan zijn bitterheid en zijn aromatische hop smaak.
    2. Session IPA: Deze IPA is licht van smaak en heeft een lager alcoholpercentage, zodat je meerdere achter elkaar kunt drinken zonder dronken te worden.
    3. Imperial IPA: Deze IPA heeft een hoog alcoholpercentage en is nog bitterder dan de Double IPA.
    4. Belgian IPA: Deze IPA is gebrouwen met Belgische gisten en heeft een bijzondere smaak en aroma.
    5. Hazy IPA: Deze IPA is troebel van aard en heeft een rijke, fruitige smaak en aroma.

    En dit is slechts het topje van de ijsberg! Er zijn nog veel meer IPA bierstijlen die de moeite waard zijn om te proberen. Dus, trek je bierproefglazen uit de kast en ga op ontdekkingsreis! Proef verschillende IPA's en ontdek welke jij het lekkerst vindt.

    Hopelijk heb ik je geïnspireerd om meer te ontdekken over de IPA bierstijlen!

     

    De gebruikte foto in de omslag is afkomstig van (cottonbro studio, 2020)

    Bier nieuwtjes

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »