Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Joyce - Maandag 5 Februari 2022

  Vlokken in bier

  Soms open je een flesje bier, schenk je deze uit in een schoon glas en zie je vlokken drijven in het bier. Gatverdamme. Dat ziet er niet lekker uit! Wat zijn die vlokken? Waarom is dit bij sommige bieren? Kun je er ziek van worden? En wat kun je er tegen doen?

  Wat zijn die vlokken in bier?

  De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem. Wanneer je dan een flesje een beetje lomp uitschenkt, of wanneer het flesje plotseling is opgepakt of ergens tegenaan is gestoten komen deze deeltjes weer ‘in suspensie’ zoals dat zo mooi heet. Dat betekent dat ze dan weer gaan rond dwarrelen in het bier.

  Waarom hebben sommige bieren vlokken en andere niet?

  Waarschijnlijk heeft het te maken met het type bier en de verhouding aan eiwit en hop. Ook heeft het er mee te maken of het een lichtkleurig of donkerkleurig bier is. Je ziet bij donkerkleurige bieren minder vaak de vlokvorming van de eiwitten optreden (en dat is niet alleen omdat je er moeilijker doorheen kunt kijken).

  Licht heeft namelijk ook invloed op de mate waarin er scheikundige processen plaatsvindt, en dus heb je hier met een donker bier minder last van dan een lichtkleurig bier waar makkelijker licht doorheen schijnt.

  Kun je ziek worden van de vlokken in bier?

  Nee, je kunt niet ziek worden van de vlokken in bier. Het zijn gewoon eiwitten en hopresten. Zolang je bij het openen van je biertje het ‘psssht’ geluid hoort en er een schuimkraag ontstaat, zit je goed. Lees anders ook ons artikel of je ziek kunt worden van bier dat over de datum is

  Wat kun je doen tegen de vlokken in bier?

  Tegen het ontstaan ervan kun je niet veel doen behalve zorgen dat je je bier bewaart volgens de richtlijnen: koel en donker. Verder is het belangrijk dat je je bier goed uitschenkt. De mannen van Rabauw leggen dat haarfijn uit in de Online Bierproeverij.

  vlokken in bier

   

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »