Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Ellie Bolouse - Maandag 23 Maart 2020

  PAAP Bier Broeders strekken hun vleugels

  Het begint met een passie, een droom, wat zich in de loop der tijd transformeert tot een idee. En dat idee kan, met de juiste ingrediënten, uitgroeien tot prachtig bier.

   

  Het is januari 2018 wanneer de beste vrienden en tweeling Jesper en Peter Schoonen de eerste concrete stappen zetten om van hun één van hun passies hun werk te maken. Samen stonden ze altijd al op de tennisbaan, waar ze aan het einde van de middag samen met de tegenstander aten en dronken om gezamenlijk de dag tevreden af te sluiten.

   

  Dit is waar Peter, eigenlijk geheel per toeval, Misja van der Stroom vond. Ook lid van dezelfde tennisvereniging in de regio en al net zo fanatiek als de gebroeders Schoonen, Misja stond net op het punt om wat dingen in zijn eigen leven te veranderen.

  “We wilde iemand die ons zou helpen met verkoop. Wij werken allebei nog, en mensen die dat goed kunnen zijn best moeilijk te vinden,” verteld Jesper.

  Inmiddels was het wiel wel al aan het draaien. Zo gingen ze in April van 2018 naar de Kamer van Koophandel. “Op onze verjaardag. Het bedrijf is opgericht op onze oprichting, zeg maar,” lacht hij.

  Gelukkig kwamen de mannen weer met elkaar in contact en vielen alle stukjes netjes op hun plek. Misja was ontzettend enthousiast om te mogen helpen bouwen aan PAAP. Zo was het trio compleet en PAAP Bier Broeders een feit. 

   

  “Bier is altijd met gezellige momenten.”

   

  Soms kan iets kleins toch heel groot zijn

  “PAAP refereert naar Papendrecht. We willen een natuurlijk bier zijn en we gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten. Water, mout, gist en hop, de basis ingrediënten van bier. Net zoals in het oude Reinheitsgebot. Dat natuurlijke karakter, dat is het Paapje, het vogeltje. En Smulpaap, dat gaat om Bourgondisch genieten.”

  Want hoewel de mannen van oudsher compleet andere achtergronden hebben, zijn ze het over één ding eens, bier is altijd met gezellige momenten. 

  “We hebben een paar gemeenschappelijke passies en die zijn toch wel centraal rondom het genieten van het leven. Eten, drinken, sporten.”

   

  Jesper en Peter Schoonen

   

  Wat niet betekend dat de PAAP Bier Broeders niet van aanpakken weten. “Van het eerste idee tot aan dat je een brouwer gevonden hebt en alles goed hebt uitgewerkt, dan ben je toch bijna een half jaar bezig.”

  Voor ieder nieuw recept moet natuurlijk grondig onderzoek gedaan worden. Eerst wordt er een selectie gemaakt via Untappd, waar Jesper net de 500 aan heeft weten te tikken. “We bestellen zo’n 9-12 bieren per soort. En dan gaan we proeven.”

  Toch is dit niet het favoriete aspect voor Jesper. “Het leukste aan brouwen vind ik dat je iets in je hand hebt wat dan echt van jou is. Dat je aan het einde van de dag iets tastbaars hebt en wat dan iets doet voor mensen.”

  Het blijkt een winnende formule te zijn. In 2019 wonnen ze met de IPAAP de 3e plaats op de Dutch Beer Challenge. Het Paapje was nog maar net aan het vliegen en kon toch al met trots zeggen bij de beste van het land te horen.

  “Eigenlijk schreven we ons in voor de feedback. We waren zo’n jong bedrijf. Dan schrijf je je in met opportunisme en dan heb je echt goed bier. Dat blijft een mooi moment.”

   

  “Het leukste aan brouwen vind ik dat je iets in je hand hebt wat dan echt van jou is.”

   

  Traditioneel, in een modern jasje

  Maar wat is dan het geheim van de PAAP Bier Broeders?

  “Wij vinden het mooi dat het vanuit de puurheid komt. Dat je vanuit de basis ingrediënten ook heel veel smaak kunt brengen, zoals bier ooit bedacht is.”

  Dit betekent bijvoorbeeld dat de PAAP Krachtig Dubbel niet zoet is. Meestal wordt de zoete noot in bier bereikt door extra suiker toe te voegen. Maar de PAAP Bier Broeders hebben andere plannen. Het Paapje kan immers vliegen, en dus doen waar hij zelf zin in heeft.

   

  “Met onze Tripel, die is nieuw, gebruiken we Simcoe hop en die hebben we gedryhopt,” begint Jesper met een glinstering in zijn ogen. “Dryhoppen betekend dat je aan het einde van het proces, als je bier eigenlijk nagenoeg klaar is en je het al kan proeven, nog een stuk aroma mee geeft door dry te hoppen. Het is een soort van theezakjes principe.

  “Het is minder intens. Dryhoppen geeft het net een klein stukje nasmaak en aroma mee. Ook in geur. Tripels worden over het algemeen niet gedryhopt, zeker niet met Simcoe hop. Dat is wat hem heel volmondig maakt, en dan krijg je opeens zo’n frisje.”

  Brouwerij Paap Bier Broeders

   

  Toekomstplannen

  En op die manier weten de PAAP Bier Broeders ieder bier een geheel eigen kleur te geven. Want de mogelijkheden zijn eindeloos als je vleugels hebt, en dit Paapje is nog maar net begonnen.

  “Ik zou ook wel op termijn Quadrupel willen toevoegen. En een NEIPA lijkt me ook heel mooi. Dat is een IPA-variant waar nog meer hop in wordt gebruikt en die doorgaans ook heel troebel zijn. Ze zijn ongefilterd en hebben ook een beetje een fruitig karakter. Mijn broer noemt het ook wel eens een ‘sapje’. Dat vind ik persoonlijk een beetje goor klinken,” lacht hij. “Het is echt heel troebel maar ook echt heel rijk van smaak. Dat wordt in het algemeen bereikt door de toevoeging van fruit. Wij zouden dat echt vanuit het hoppen willen doen.”

   

  “Wij vinden het mooi dat het vanuit de puurheid komt.”

   

  “We hebben nu vijf soorten bier en een mooie prijs gewonnen. Er komt elke keer wat nieuws aan. Momenteel zijn we met wat nieuwe dingen bezig. Nieuwe recepten. Waarvan eentje een samenwerking is met een andere brouwerij. Een barley wine moet er sowieso komen, dat is echt eenm genietbiertje. Op termijn willen we de grens over. Dat lijkt me superleuk.”

  Het zou uiteraard geweldig zijn om het Paapje tegen te komen als je langs het zwembad ligt, ergens in Spanje.

  “Nu doen we dan een beetje smokkelen, nemen we op vakantie eigen bier mee en dan maak je een foto.”

   

  Het zou ons niets verbazen als de spanwijdte van PAAP blijft groeien. Wij zijn dan ook erg trots dat wij vanaf heden drie van de vijf goudgele rakkers van PAAP Bier Broeders aan kunnen bieden in ons assortiment. Dat zijn de IPAAP, PAAP Tripel, en PAAP Blond Bier.

   

  Heb jij ze allemaal al geproefd? Bekijk hier het gehele aanbod PAAP bieren op onze webshop.

  Laat het ons weten in de comments!

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »