Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Joyce - Donderdag 27 Februari 2022

  Maak geld van je bier (door helemaal niets te doen)

  Waar de ene kant van het bierlandschap zich focust op verser dan verse bieren, recht afgevuld uit de lagertank in de brouwerij naar je koelkast, ontwikkelt zich aan de andere kan van het spectrum een beweging die juist gericht is op het laten rijpen van bier. Heb je een kelder? En lijkt het je leuk om bier te rijpen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan dit artikel.

   

  Wat gebeurt er tijdens het rijpen van bier?

  De wijnboeren en liefhebbers deden het altijd al; rijpen. Ook met bier is dit mogelijk! Het zal in veel gevallen het bier verbeteren, interessanter maken of zelfs drastisch van gedaante doen veranderen.

   

  Als we even de ingewikkelde microbiologische en biochemische onderbouwing achterwegen laten zijn dit globaal gezien de grootste waarneembare veranderingen in gerijpt bier:

  • Bitterheid neemt af
  • De harsigheid van de hop neemt toe
  • Fruitige en bloemige esters nemen af
  • Besachtige karakter neemt toe
  • Nat papier/karton karakter neemt toe (oxidatie)
  • Broodachtige aroma’s nemen toe
  • Toffee/honing achtige aroma’s meer aanwezig
  • Metaalachtige tonen nemen toe
  • Aardsachtige karakter neemt toe
  • Stro-achtige aroma’s beter waarneembaar
  • Houtachtige aroma’s beter waarneembaar
  • Bier krijgt vineus karater (wijn/sherry)
  • Er kunnen vlees/bouillonachtige smaken ontstaan.

  Dat klinkt echt niet allemaal even lekker en positief. Maar in de complexiteit van alle smaken die bier behelst geeft het juist vaak wat extra diepte en maakt het bier interessanter en mooier. Veel liefhebbers van bieren die een aantal jaar hebben gelegen zijn bereid om veel geld te betalen voor een gerijpt bier. Het is trouwens veel leuker om het zelf op te drinken. Het liefst samen met een vers exemplaar om de invloed van tijd en geduld concreet te kunnen vaststellen. 

  Welke factoren zijn van belang tijdens het rijpen van bier?

  Koel en donker bewaren. Dit is een tekst die je vaak op verpakkingen ziet staan. Ook bij bier rijpen is dit super belangrijk. Wanneer je niet aan deze twee voorwaarden kunt voldoen, raden wij het af om bier te laten rijpen. Als je een kelder of kruipruimte hebt dan is dat een perfecte plek om bier te laten rijpen. Er zijn natuurlijk ook speciale klimaatkasten op de markt die een constante atmosfeer nabootsen. Het hoeft niet op de graad nauwkeurig dezelfde temperatuur te zijn, maar wanneer je grote contrasten tussen koud en warm hebt waarin je je bier bewaart, veroorzaakt dit bepaalde chemische processen die de kwaliteit van je bier juist doen afnemen.

  Hoe lang moet je bier rijpen?

  Randy Mosher (een van de meest gerenommeerde bier auteurs van Amerika) heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor het laten rijpen van een aantal zeer voor aging geschikte bierstijlen:

   

  Type bier

  Alcoholpercentage

  Jaren

  Dubbel

  6,5 – 7,5 %

  1 – 3

  Tripel

  7,5 – 9,5 %

  1 – 4

  Quadrupel

  8,5 – 11 %

  2 – 12

  Imperial pale/brown/red Ale’s

  7,5 – 10 %

  1 – 7

  Zure bieren

  5 – 9 %

  3 – 20

  Barrel aged bieren

  7 – 12 %

  2 – 20

  Barley Wine

  8,5 – 12 %

  3 – 20

  Kerstbieren

  8 – 12 %

  3 – 20

  Imperial Stouts

  8,5 – 12 %

  3 – 20

  Hele zware bieren

  16 – 26 %

  5 - 100

   

  Natuurlijk is bovenstaande puur een richtlijn. Bier agen doe je het beste door er meerdere van dezelfde batch weg te leggen en deze om de zoveel jaar te proeven. Op een gegeven moment zal het punt aanbreken dat de ontwikkeling niet meer bevordelijk is voor het bier en de kwaliteit juist achteruit gaat. Dit zal per brouwerij, per bier en zelfs per batchnummer verschillen omdat er juist zoveel factoren van invloed zijn die je als consument niet kunt terugvinden op het etiket. Het zelf proefondervindelijk onderzoeken hoe en wanneer aging je bier beter maakt is ook meteen het allerleukste aspect eraan vinden wij.

  Dus maak van je kelder een bierkelder!

  Bieren rechtop of juist liggend laten rijpen

  Bieren met een kroonkurk laat je het beste rechtop staan tijdens het rijpen. De jarenlange invloed van de zuurgraad op de kroonkurk kan er voor zorgen dat er ongewenste afbreekprocessen plaats vinden. Wanneer bieren een kurk hebben laat je ze juist het beste wel liggend rijpen (zoals bij wijn). De enige reden dat flessen drank met een kurk liggen is om te voorkomen dat de kurk uitdroogt.

  Deze bieren in onze webshop zijn ontzettend geschikt voor het laten rijpen:


  Bestel het donker bierpakket


  Bestel het stout bierpakket

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »