Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Joyce - Donderdag 29 Februari 2022

  Kun je ziek worden van bier dat over de datum is?

  Ten eerste: je kunt niet ziek worden van bier dat over de datum is. Zolang je bij het openen van het bier het ‘pssssht’ geluid hoort en er een schuimkraag op het bier verschijnt zit je goed. De THT die je op bier ziet staan slaat op de datum waarna de kwaliteit van het bier niet meer voldoet aan de eisen van de brouwerij. En die kwaliteitsafname gebeurt natuurlijk niet in een dag tijd. Wanneer het einde van de THT nadert kun je er al eigenlijk vanuit gaan dat het bier een mindere kwaliteit heeft dan dat de brouwerij heeft bedoeld. Met name bieren met lage alcoholpercentages, craft bieren die ongefilterd en ongepasteuriseerd zijn en hele hoppige bieren zijn eerder onderhevig aan kwaliteitsverlies wanneer deze de THT datum naderen. Dat heeft te maken met de volgende factoren

  Bier met een laag alcoholpercentage

  Bieren met een laag alcoholpercentage <7% zijn korter houdbaar dan bieren met hogere alcoholpercentages. De aanwezigheid van alcohol en suiker zorgt namelijk voor de conservering van bier, en daar zit nou eenmaal minder van in bij lichte bieren zoals pilsners, witbieren en session-IPA’s.

  Craft bieren die ongefilterd en ongepasteuriseerd zijn

  Omdat de Craft bieren van kleine brouwerijen vaak ongefilterd en ongepasteuriseerd zijn, is de fysische stabiliteit minder sterk dan wanneer de bieren wel gefilterd en gepasteuriseerd zijn. Er zijn meer eiwitdeeltjes aanwezig in het bier die in verloop van tijd reacties kunnen aangaan met andere stoffen in het bier. Wat er dan gebeurd is vergelijkbaar met wat er gebeurd met het stof op je slaapkamer. Dwarrelend in de lucht zie je het misschien niet, maar samengeklit in de hoek van de kamer of onder je bed wel.

  Tegelijkertijd is het niet filteren en niet pasteuriseren ook de reden dat deze bieren heel verrassend kunnen agen omdat het als het ware een levend product is waar veel meer microbiologische processen in plaatsvinden dan in de gefilterde variant. Ieder nadeel heb z’n voordeel om het even Cruijffiaans te stellen.

  Hele hoppige bieren

  Wanneer je een bierrondleiding hebt gehad in een brouwerij is je vast aangesmeerd dat de Engelse kolonisten vroeger mega veel hop in hun bier stopte om hun bier lang houdbaar te houden. De meningen zijn daarover verdeeld maar het lijkt het grootste broodje aap van de bierwereld. Hoppige bieren zijn dan wellicht door de zuren die in de hop zitten langer beschermd tegen veroudering. In de praktijk zijn dit juist de bieren die het snels een smaakverandering ondergaan. Binnen 3 maanden na het afvullen van een hoppig bier is deze al vaak iets anders geworden omdat het hoparoma snel afneemt. Dat is ook de reden dat IPA lovers hun bieren zo vers mogelijk drinken. 

  Ropiness in zure bieren

  Zure bieren hebben een ander tijdelijke defect waar ze mee te maken kunnen hebben. Zogenaamde ropiness. Het wordt veroorzaakt door het micro-organisme Pediococcus. Het bier wordt tijdelijk dikker van structuur en er vormen zich een soort ‘touwen’ in het bier. Na 3-6 maanden lost dit probleem zich vanzelf weer op en kun je het bier ook drinken zonder er ziek van te worden, sommige claimen zelfs dat het juist een positieve ontwikkeling is voor een bier.

  Bieren zonder hergisting op fles

  Bieren die hun uiteindelijke CO2 gehalte halen doormiddel van de hergisting op fles zijn minder onderhevig aan smaakverandering veroorzaakt door oxidatie. Oxidatie wil zeggen de reacties die er plaatsvinden met zuurstof. Omdat de zuurstof tijdens de hergisting op fles wordt opgebruikt door de gist, kan deze dus geen smaakverandering meer veroorzaken.

  Vlokken in bier

  Vlokken in craft bier zijn samengeklonterde eiwitdeeltjes die naar de bodem van de fles zijn gezakt. Wanneer je craft bier te snel en wild uitschenkt raken deze deeltjes los van de bodem en weer in oplossing in je bier. Deze deeltjes zijn niet schadelijk en je kunt er ook niet ziek van worden. Het beste is om je bieren rustig uit te schenken. Helaas proef je ook een groot deel met je ogen en ziet het er niet zo lekker uit.

  Bestel dus gerust ons Anti Verspillings Bierpakket met prachtige bieren die nog zeker de moeite waard zijn om te drinken. 
  https://www.craftonly.nl/anti-verspillings-bierpakket.html

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »