Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
    Joyce - Maandag 23 April 2022

    Het zonnetje op je bol, een lentebockje in je hand

    De lente is officieel begonnen en dat betekent de start van het lentebock seizoen. We hebben een mooie selectie aan lentebieren voor je gemaakt zoals je kunt zien bij het lentepakket. Maar we vinden het eigenlijk ook wel erg leuk even wat meer informatie en achtergrond te geven over deze bierstijl dus vandaar dit artikel. Pak er een lekker biertje bij zou ik zeggen!

    Het lentebock seizoen loopt van 21 maart tot en met 21 juni – tijdens de hele lente dus. Het wordt ook weleens meibok, voorjaarsbok en paasbok genoemd.

    Kenmerken lentebock

    Een lentebock is doorgaans een bier dat getypeerd wordt door karamel en moutigheid en vaak rond de 6,5% alcoholpercentage zweeft. Net als de klassieke herfstbock worden ook lentebocks geproduceerd met ondergistende gist. Dit houdt in dat de vergisting gebeurt op lage temperaturen met gist uit de familie sacchoromyces pastorianus,  een andere gistsoort dan de reguliere sacchoromyces cerevisiae. Dit zorgt voor een strakker gistprofiel met minder fruitachtige aroma’s.

    Een lentebock kán daarentegen wel flink fruitig zijn, dit komt dan door de toevoeging van (dry)hop in genereuze hoeveelheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Naar de Knoppen van 100 Watt Brewery. Dit bier is geproduceerd met lagergist, spring malt en een flinke dosis hop. Het resultaat is een strak, verfrissend bier wat het perfect doet in combinatie met het eerste lentezonnetje op het terras.

    Traditie en oorsprong

    De traditie rondom de lentebock is ontstaan in Duitsland . Hier werd het in 1539 namelijk verboden om in de zomer bier te brouwen, omdat dat toentertijd nog gebeurde op open vuur. Het gevaar was in de zomer dat dit vuur uitbreidde en veel schade veroorzaakte. Daarom brouwde men in mei nog een keer een bier dat lang houdbaar was om zo de zomer door te komen. Het bier werd in vaten onder de grond gestopt om het op die manier koel te bewaren. In de zomer haalde men dan af en toe een vat naar boven en kon er dus toch bier gedronken worden ondanks het tijdelijke brouwverbod.

    Bier voor bij de paasbrunch

    Tegenwoordig hebben we geen gekke technieken meer nodig om de zomer te overbruggen met bier, maar drinken we lentebockjes omdat ze zo lekker smaken. De volle en ronde smaak komt vaak goed tot zijn recht in combinatie met typische paasbrunch receptjes zoals langzaam gegaarde lamsvlees, salade niçoise en suikerbrood.

     

    Bier nieuwtjes

    Recente artikelen

    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »