Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Maja - Donderdag 29 April 2023

  Het verschil tussen ‘dubbel’, ‘tripel’ en ‘quadrupel’

  Bierliefhebbers zijn er dol op: speciale bierbenamingen als ‘dubbel’, ‘tripel’ en ‘quadrupel’. Maar wat betekenen deze namen eigenlijk? En waar komen ze vandaan?

   

  Alcoholpercentage

  Om te beginnen zijn ‘dubbel’, ‘tripel’ en ‘quadrupel’ namen die worden gebruikt om het alcoholpercentage van het bier aan te geven. Een ‘dubbel’ heeft meestal een alcoholpercentage van ongeveer 6-7%, terwijl een ‘tripel’ doorgaans tussen de 8-10% alcohol bevat en een ‘quadrupel’ zelfs nog hoger is, met een percentage van 10-12% of meer.

  Maar waarom worden deze namen gebruikt in plaats van simpelweg het alcoholpercentage op het etiket te vermelden? Dit heeft te maken met de geschiedenis van de brouwerijen in België, waar deze namen zijn ontstaan.

   

  Hoeveelheid mout

  In België worden bieren vaak gecategoriseerd op basis van hun stijl, waarbij elk type bier wordt gekenmerkt door een specifiek aantal ingrediënten en een bepaalde brouwtechniek. De namen ‘dubbel’, ‘tripel’ en ‘quadrupel’ werden oorspronkelijk gebruikt om aan te geven hoeveel keer de hoeveelheid mout was verdubbeld, verdriedubbeld of verviervoudigd tijdens het brouwproces.

   

  Smaak

  Hoewel deze namen oorspronkelijk werden gebruikt om het alcoholgehalte niet expliciet te hoeven noemen, hebben ze nu een bredere betekenis gekregen. Ze geven niet alleen het alcoholpercentage aan, maar geven ook een indicatie van de smaak en he karakter van het bier. Een ‘dubbel’ wordt bijvoorbeeld vaak beschreven als zoet en moutig, terwijl een ‘tripel’ meestal kruidig en fruitig is en een ‘quadrupel’ vaak rijk een complex is.

   

  Internationaal

  Maar de namen hebben niet alleen betrekking op de Belgische bieren. Ook in Nederland en andere landen worden bieren met deze namen geproduceerd en geconsumeerd. Bovendien worden er ook andere benamingen gebruikt, zoals ‘single’, ‘pater’ en ‘blond’. Deze namen hebben elk hun eigen betekenis en kunnen verschillende stijlen van bier aanduiden.

   

  Kortom, hoewel de namen ‘dubbel’, ‘tripel’ en ‘quadrupel’ oorspronkelijk werden gebruikt om het alcoholpercentage van het bier aan te geven, hebben ze nu een bredere betekenis gekregen. Ze geven niet alleen een indicatie van het alcoholgehalte, maak ook van de smaak en het karakter van het bier. En hoewel ze voornamelijk worden gebruikt voor Belgische bieren, worden ze ook elders gebruikt om verschillende bierstijlen aan te duiden. Proost!

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »