Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Rik - Donderdag 8 Oktober 2022

  Herfst bokbieren: De geschiedenis en herkomst

  Halloween is bijna weer hier en dat betekent dat het tijd is voor herfstbokbieren. Deze donkere, zoete bieren worden traditioneel gedronken in de herfstmaanden. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis en herkomst van bokbieren. Op deze manier kun je dit jaar met een nog beter gevoel genieten van je bokbier.

   

  Bokbier

  Wat zijn herfstbokbieren precies?

  In de eerste plaats moeten we natuurlijk even uitleggen wat herfstbokbieren precies zijn. Bokbieren zijn donkere, krachtige bieren die traditioneel in de herfst en wintermaanden gedronken worden. Ze hebben een sterk, moutig aroma. Bokbieren zijn vaak iets steviger dan andere bieren, door de toevoeging van extra moutsoorten tijdens het brouwen. Deze bieren worden doorgaans rond september of oktober gebrouwen, voorafgaand aan het herfstseizoen. Bokbieren zijn het perfecte drankje voor koude, donkere avonden. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de zes en zeven procent. Bokbieren zijn over het algemeen iets dikker dan andere bieren, en hebben daardoor ook een iets lagere schuimkraag. Dit maakt ze zeker tot een uniek biertje.

   

  De herkomst van bokbier

  Als tweede willen we je graag wat meer vertellen over de herkomst van bokbier. Bokbieren zijn afkomstig uit Duitsland, en dateren al van de zestiende eeuw. In die tijd werden ze voornamelijk gedronken door ridders en koningen. Bokbieren waren in die tijd namelijk erg duur, en alleen maar het beste was goed genoeg voor deze edelen.

   

  De geschiedenis van bokbier

  Na de creatie van herfstbokbieren, nam langzaam maar zeker de populariteit hiervan toe. In de achttiende eeuw kwam alles in een stroomversnelling terecht. Bokbier werd steeds meer beschikbaar voor het grote publiek, en werd daardoor ook steeds populairder. Bokbieren uit die tijd waren vaak iets lichter dan de bokbieren van tegenwoordig, en hadden een alcoholpercentage van maar vier à vijf procent. In de negentiende eeuw kwam er een nieuwe versie van bokbier op de markt, genaamd ‘dunkelbock’. Dunkel bock was een donkerder en krachtiger bier, en was daardoor meteen erg populair. Bokbieren zoals we ze nu kennen, zijn afkomstig uit deze tijd. Bokbieren werden in de twintigste eeuw steeds meer gedronken, en zijn nu een geliefd biertje onder vele bierliefhebbers.

   

  Bokbieren

  Waarom bokbier zo populair is

  Bier met een zoeter smaakje

  De grootste reden waarom bokbier zo populair is, is het feit dat het een bier met een unieke smaak is. Bokbieren zijn donkerder en krachtiger dan andere bieren, en hebben daardoor ook een uniek aroma. Daarnaast smaken bokbieren vaak naar koffie, chocolade of karamel. Dit maakt ze erg lekker, en zeker een aanrader voor iedereen die van zoet houdt.

   

  De kracht van seizoenbier

  Een andere reden waarom bokbier zo populair is, is het feit dat het een seizoenbier is. Bokbieren worden namelijk traditioneel gedronken in de herfst- en wintermaanden (in het voorjaar zijn er de lentebok bieren). Dit maakt ze perfect voor koude, donkere avonden. Bokbieren zijn het perfecte drankje om bij op te warmen, en dat maakt ze erg geliefd bij vele bierliefhebbers. Al met al is de geschiedenis en herkomst van bokbieren een erg interessant verhaal waar menig bierliefhebber van af moet weten.

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »