Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Joyce - Maandag 2 Januari 2022

  Bierproeven als een pro in 5 simpele stappen

  Het recept voor een goede bierproeverij klinkt als volgt. Men neme een leesbrilletje op het puntje van je neus, een bloedserieuze blik en overdreven wild gesnuffel aan een glas bier. Voeg daar wat quasi-interessant gebrabbel over oxidatie, mondgevoel en crushability aan toe en garneer met een blaadje vol onleesbare proefnotities.

  Even zonder dollen: bier proeven is een echte kunst. Die iedereen kan leren! Hoe vaker je rustig gaat zitten voor een bier en beschrijft wat je ziet, ruikt en proeft hoe beter je uiteindelijk bieren kunt proeven. Bier proeven doe je doorgaans door de volgende stappen te zetten:

  1. Juiste temperatuur

  Op onze productpagina's vind je een aanbeveling van drinktemperatuur. Veel brouwers vermelden het ook op het etiket! Zet je bier dus ’s ochtends in de koelkast en haal ‘m, afhankelijk van de aangeraden temperatuur, er ook op tijd weer uit om te voorkomen dat je je bier te koud opdrinkt. Sommige stijlen drink je het liefst ijskoud, terwijl anderen beter tot hun recht komen bij een wat hogere temperatuur.

  1. Een smakelijk glaasje

  Proper glass-watte? Proper glassware! Dat is algemeen beschaafd biergeeks voor ‘geschikte glazen’. Op onze blog lees je een artikel over bierglazen.

  1. Bekijk je bier

  Nadat je je bier hebt uitgeschonken, til je je glas op en bekijk je je bier. Probeer de kleur te omschrijven. Kijk ook eens of het bier troebel, mistig of juist helder is. Hoe ziet de schuimkraag eruit? Als een wolkendek of juist een dun, glanzend laagje? En hoe lang blijft de schuimkraag stabiel? Zijn het grote of kleine belletjes?

  1. Snuffel aan je bier

  Ruiken aan je bier verklapt je al heel veel over wat je gaat proeven. Het liefst ruik je 3 keer achter elkaar. De eerste keer ruik je en omschrijf je wat je ruikt, de tweede keer dat je ruikt is het bier al weer enigszins anders. Sommige aroma’s in bier vervliegen namelijk erg snel. Daarbij komt dat craft bieren vaak bommetjes van smaak én aroma zijn die je hersenen niet in één keer kunnen vatten.

  1. Proeven

  En dan. Hè, hè – we gaan proeven. Bij het proeven van bier is het belangrijk om het niet uit te spugen en een grote slok te nemen. Beschrijf wat je proeft en probeer daar ook zo specifiek mogelijk in te zijn. Probeer in plaats van ‘kruidig’ te duiden welk kruid je precies proeft. En ligt bij jou het woord citrusachtig op het puntje van je tong? Denk dan eens na of je limoen, citroen, yuzu of grapefruit proeft. Hetzelfde geldt voor zoetheid, waar komt deze vandaan? Karamel, moutigheid, etc. Het smaakwiel kan je hierbij helpen. Een ander onderdeel van proeven is te beschrijven hoe het bier in je mond voelt. Zit er veel koolzuur in of juist weinig? Is het een ‘vol’ of juist ‘dun’ bier? Complex of juist doordrinkbaar?

  Het belangrijkste aan bier is volgens ons nog altijd dat het verbindt. Vergeet dus niet om die blocnote af en toe aan de kant te leggen en vooral te genieten en plezier te hebben tijdens het drinken van je biertje. Daar is hij tenslotte voor gebrouwen

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »