Klantenservice     ★★★★★ (9,2/10)
0
Sluiten

Alle bieren

Filters
  Joyce - Vrijdag 25 Mei 2022

  Bieringrediënt 101: Mout

  Alhoewel er allerlei soorten bieren op de markt zijn (rijstbier, roggebier, tarwebier) worden de meeste bieren voornamelijk gebrouwen met gerstemout. Het bevat namelijk relatief meer zetmeel, het is makkelijk te verwerken en het bevat veel van de enzymen die later in het brouwproces (maischen) erg belangrijk zijn. 

   

  De enzymen die aanwezig zijn in de mout en die tijdens het maischen de zetmeelketens omzetten tot vergistbare suikers, zijn daar door middel van vermouten ‘geactiveerd’. In contact met water van de optimale temperatuur en juiste pH graad, knippen de enzymen de grote, complexe zetmeelketens op tot kleinere suikers. Deze suikers vormen daarna de voeding voor de gist, die deze gaat omzetten tot alcohol en koolzuurgas. 

   

  Je gebruikt tijdens de bierbereiding dus geen gerst, maar gerstemout. Geen tarwe, maar tarwemout. De toevoeging van ongemoute granen kan wel, maar vraagt een aparte bewerking en kan maar tot een bepaald percentage. 

   

  Mouten

  Het moutproces bestaat grofweg uit vier stappen

  1. reinigen en sorteren van het graan
  2. het weken van de graankorrels
  3. kiemen
  4. eesten

  Allereerst worden de graankorrels gesorteerd op grootte en wordt er eventueel stof of onkruidzaden verwijderd. Daarna worden de graankorrels bevochtigd. Dit gebeurd onder de meest en constante variabelen waarvan de mouter weet dat het voor beste resultaat gaat zorgen.

   

  Waar water is, is leven. Er starten dus allerlei microbiologische processen in de graankorrel die de brouwer later gaan helpen. De meest belangrijke is het deels oplossen van de zetmeelkorrels. In een graankorrel zit zetmeel, maar dat wordt omsloten door koolhydraatketens. 

   

  Door de graankorrel een seintje te gaan geven om te gaan kiemen door de juiste temperatuur en water, spreekt de korrel zijn eigen voedselreserve aan. De hormoonhuishouding van de korrel geeft een seintje aan de aleuronlaag. Vanuit daar worden de reeds beschikbare enzymen het meellichaam van de korrel ingestuurd om daar te beginnen met het afbreken van de koolhydraatketens die de zetmeelkorrels omsluiten. Op het moment dat een deel van de korrel dus is opgelost en het zetmeel beschikbaar is, worden de graankorrels gedroogd om verder uitschieten te voorkomen. 

   

  Het gebruiken van mout bij de wortbereiding heeft naast het verkrijgen van vergistbare suikers ook andere redenen

   

  • eiwitten die als voedingsstof dienen voor de gist
  • eiwitten die zorgen voor een mooie schuimkraag
  • mineralen die als voedingsstof dienen voor de gist
  • het geven van smaak 
  • en het geven van de gewenste kleur. 

   

  Moutsoorten en hun invloed op het bier 

  Er zijn talloze verschillende mouten op de markt, en door te spelen met verschillende samenstellingen krijg je verschillend uitziend en smakend bier. In onderstaande tabel heb ik uitgewerkt welke effecten bepaalde ‘speciale’ mouten hebben op je bier. 

   

  In de tabellen staat de naam weergeven, de EBC (de kleurschaal) en de maximale storting. Je kunt een bier maken van 100% pilsmout, maar een bier maken met 100% chocolademout gaat je niet lukken. Door het lang roosteren zijn veel van die enzymen kapot gegaan en dus gebruik je dat soort mouten altijd in combinatie met een basismout zoals pilsmout of pale ale mout. 

   

  Naast het tekort aan enzymen voor de zetmeelafbraak zou een bier met 100% speciality malts zorgen voor een filtering om van te huilen. Niet doen dus. 

   

  Moutsoort

  EBC

  Maximale stort

  Effect op smaak

  Pils

  2 – 5

  100%

  Vergistbare suikers

  Pale Ale

  7-10

  100%

  Vergistbare suikers

  Vienna

  7-10

  100%

  Vergistbare suikers

  Karamelachtig

  Nootachtig

  Munich 

  12 – 18

  60%

  Vergistbare suikers

  Karamel

  Brood

  Melanoïdin

  60 – 80

  8 – 10 %

  Moutigheid

  Mondgevoel

  Zuurmout

  9

  2-5%

  beïnvloeden PH

  Rookmout

  5

  20 %

  Rokerige smaak

  Tarwemout

  3,5 – 5,5

  50%

  Frisse smaak

  Vol mondgevoel

  Carapils

  2,5 – 6,5

  30%

  Karamel

  Crystal

  150

  5-10%

  Karamel

  Special B 

  350

  15%

  Karamel

  Rozijntjes

  Biscuit 

  50-70

  15%

  Brood

  Beschuit

  Roastmout 

  450

  5%

  Verbrand brood

  Chocolademout

  800 – 1000

  5%

  Koffie

  Chocolade

  Verbrand brood

  Havervlokken

  3

  30%

  Vergistbare suikers

  Vol mondgevoel

   

  Bij verschillende brouwpakketten zien we dat de mout al in de perfecte verhouding geschroot en gevacumeerd wordt meegeleverd. Echt perfect voor de beginnende brouwer! 

  Bier nieuwtjes

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »